Na podstawie materiałów Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią w Warszawie
Zalety karmienia piersią:
- pokarm z piersi jest jałowy (bez bakterii) – nie trzeba go pasteryzować, sterylizować, podgrzewać, jest o temperaturze ciała; zawsze gotowy do spożycia o każdej porze dnia i nocy;
- wszystkie produkty jakie zawiera Twoje mleko są idealnie przyswajane przez organizm dziecka i przez niego wykorzystane;
- noworodek rodzi się z niedojrzałym układem immunologicznym, posiada taką odporność, jaką mu zapewniłaś w ciąży; sam zacznie produkować przeciwciała około 6 tygodnia życia; aby walczyć z takimi elementami jak: bakterie, wirusy, grzyby, alergeny, toksyny, itd. musi przeciwciała otrzymywać; tym właściwym źródłem jest pokarm – w pewnym sensie gotowa „szczepionka”; dzieci karmione piersią rzadziej chorują na takie choroby jak: biegunki, zapalenia ucha środkowego, choroby układu oddechowego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych,
- pokarm posiada właściwości przeciwalergiczne; alergie pokarmowe są najczęstszym schorzeniem wieku dziecięcego; manifestują się takimi zespołami jak: nawracające biegunki, kolki jelitowe, zapalenia skóry, przewlekłe katary, spastyczne zapalenia oskrzeli, astma; najsilniejszym alergenem dla człowieka jest białko krowie; rozwój alergii zależy od skłonności genetycznych oraz od czynników środowiskowych; karmienie piersią eliminuje głównie czynniki środowiskowe;
- karmienie piersią zapobiega powstawaniu w przyszłości takich chorób jak: otyłość, miażdżyca naczyń, nadciśnienie tętnicze, zawały serca i oczywiście alergie łącznie z astmą oskrzelową;
- karmienie piersią korzystne jest również dla Ciebie:
- zmniejsza ryzyko krwotoków poporodowych. Wydzielana w trakcie ssania oxytocyna obkurcza mięsień macicy
- opóźnia powrót miesiączkowania (spada więc zagrożenie anemią z niedoboru żelaza)
- chroni przed szybkim zajściem w kolejną ciążę (karmienie tzw. pełne – czyli tylko pierś, opóźnia owulację)
- pozwala na szybka utratę zbędnych kilogramów (nagromadzone zapasy tłuszczu podczas ciąży zużywane są podczas procesu laktacji)
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory sutka i jajnika, a w okresie przekwitania wystąpienia osteoporozy
- karmienie piersią jest szczególnym rodzajem więzi między Tobą a dzieckiem; często też karmienie nazywamy tzw. nieprzeciętą pępowiną
- karmienie Twojemu dziecku zapewni:
- prawidłowy rozwój emocjonalny
- poczucie bezpieczeństwa
- ochroni przed stresami
- ten częsty kontakt wzrokowy, bezpośredni dotyk (8 – 10 razy dziennie) wpłynie na jego rozwój psychomotoryczny; stwierdzono, że dzieci karmione piersią są bardziej samodzielne, osiągają wyższy iloraz inteligencji, szybciej zaczynają mówić, lepiej się uczą;
- karmienie naturalne jest też niezwykle ekonomiczne; pokarm po prostu masz, nie musisz kupować: mleka, butelek, smoczków, podgrzewaczy czy też innego sprzętu niezbędnego w karmieniu „butelką”.
Pierwsze karmienie piersią
Pierwsze karmienie piersią należy rozpocząć w pierwszych 2 godzinach po porodzie! Wtedy noworodek jest aktywny i odruch szukania jest bardzo silny. Budzi się instynkt macierzyński u matki. Karmienie należy rozpocząć, gdy noworodek zaczyna szukać piersi. Opóźnianie pierwszego karmienia jest u wielu noworodków przyczyną kłopotów ze ssaniem piersi.
Zarówno po porodzie fizjologicznym jak i po porodzie zabiegowym możliwe jest ułożenie osuszonego noworodka bezpośrednio na skórze, w ramionach matki. Kontakt "skóra do skóry" nowo narodzonego dziecka z matką pozwala na osiedlenie się na skórze dziecka niegroźnych dla niego bakterii ze skóry matki, ale także wpływa pozytywnie na długość karmienia piersią.
Zasady prawidłowej pozycji matki i dziecka
Istnieje bardzo wiele pozycji do karmienia dziecka. Są one często zróżnicowane ze względu na sytuację, w jakiej znajduje się matka lub dziecko.
Prawidłowe pozycje do karmienia:
- klasyczna – matka ma podparte plecy, stopy na podłodze lub podnóżku, dziecko przytulone brzuszkiem do brzucha matki, główka opiera się w zgięciu łokciowym, przedramię matki podtrzymuje plecy, a dłoń pośladki dziecka,
- krzyżowa – dziecko jest ułożone jak w pozycji klasycznej, ale trzymane ręką przeciwną do piersi, z której jest karmione, dłoń matki podpiera główkę dziecka, przedramię jego plecy. To pozycja polecana na czas nauki, pozwala na dobrą kontrolę sposoby przystawienia.
- spod pachy (futbolowa) – dziecko brzuszkiem jest zwrócone do boku mamy, nóżki znajdują się pod pachą; dłoń mamy podtrzymuje główkę dziecka, a przedramię jego plecy, ważne, aby nóżki nie dotykały oparcia fotela, pozycja dobra dla wcześniaków, dzieci słabo ssących, stosowana w czasie zaburzeń przepływu pokarmu,
- leżąca – matka układa się na boku, ramię jest oparte na podłożu, głowa nieco wyżej na poduszce; małe poduszki warto włożyć pod plecy i między kolana; dziecko leży przy matce (brzuszek do brzucha), oparte na jej ramieniu lub bezpośrednio na podłożu; warto podeprzeć dziecko poduszką, by nie odsuwało się w czasie ssania; powyższa pozycja umożliwia matce odpoczynek w czasie karmienia, zalecana szczególnie do karmienia w nocy, a także po cięciu cesarskim,
Ocena skuteczności karmienia
Dziecko otrzymuje odpowiednią ilość pokarmu, jeżeli:
- ssie pierś prawidłowo i efektywnie, odgłos połykania jest słyszalny przynajmniej przez 10 minut z jednej piersi
- u matki dobrze działa odruch wypływu pokarmu; widać jak rytm ssania staje się miarowy, regularny, z seriami połknięć
- matka odczuwa rozluźnienie piersi po karmieniu, jest to wyraźnie odczuwalne w pierwszych tygodniach po porodzie; po 4 tygodniu (po ustabilizowaniu laktacji), piersi są mniej napięte przed karmieniami, więc rozluźnienie jest mniej odczuwalne
- dziecko jest zadowolone po karmieniach (zasypia lub spokojnie czuwa), przez przynajmniej 4 godziny w ciągu doby jest aktywne i reaguje na bodźce
- oddaje 3 – 4 lub więcej stolców w ciągu doby, stolce są luźne, papkowate, żółte (od 5 doby); od około 6 tygodnia stolce mogą pojawiać się raz na kilka dni (nie rzadziej niż 1/10 dni)
- w ciągu doby moczy przynajmniej 6 pieluch (od 3 doby), mocz jest jasny, bezwonny
- w pierwszych dobach występuje fizjologiczna utrata masy ciała do 10% masy urodzeniowej; najpóźniej po 2 tygodniach noworodek powinien osiągnąć masę urodzeniową,
- obserwuje się prawidłowe przyrosty masy ciała:
- 26¨C31 g/dobę w okresie 0¨C3 mies.
- 17¨C18 g/dobę w kresie 3¨C6 mies.
- 12¨C13 g/dobę w okresie 6¨C9 mies.
- 9 g/dobę w okresie 9¨C12 mies.
Warunki przechowywania pokarmu | Pokarm dla dzieci urodzonych o czasie | Pokarm dla wcześniaków i dzieci chorych |
Temperatura pokojowa 25-37 st. C | do 4 godzin | do 1 godziny |
Temperatura pokojowa 15-25 st. C | do 8 godzin | do 1 godziny |
Temperatura pokojowa 15 st. C | do 24 godzin | do 1 godziny |
Torba chłodnicza z wkładami chłodzącymi | do 24 godzin | do 24 godzin |
Lodówka (+4°C) (tylna ściana) | 2-5 dni | 48 godzin |
Zamrażalnik lodówka - wspólne drzwi (-10°C) | 2 tygodnie | 1 tydzień |
Chłodziarko-zamrażarka (-14°C) oddzielne drzwi | 3 miesiące | kilka tygodni |
Zamrażarka (-18°C) - (-20°C) | 6-12 miesięcy | 3-6 miesięcy |
Technika ręcznego odciągania pokarmu
Pokarm można odciągać ręcznie lub korzystając z różnego typu odciągaczy. Przed odciąganiem należy umyć ręce wodą i mydłem oraz przygotować czyste, wygotowane i osuszone naczynie.
- ułożyć kciuk powyżej otoczki, palce poniżej (2-3 cm od podstawy brodawki)
- przycisnąć delikatnie całą pierś do klatki piersiowej nie przemieszczając palców
- następnie zbliżyć palce do siebie lekko je obracając; nie należy przesuwać palców po skórze, tylko masować tkankę piersi objętą palcami
- uciskać otoczkę rytmicznie, ruchem wygarniającym, nie przesuwając palców po skórze
- zmieniać ułożenie palców wokół brodawki sutkowej
Aby pobudzić odruch wypływu i wspomóc odciąganie można zalecić matce: ciepły okład na pierś lub prysznic na kilka minut przed odciąganiem, delikatny masaż w kierunku brodawki.
Wskazania do odciągania pokarmu:
- oddzielenie matki od dziecka ze względów medycznych; matka powinna ściągać pokarm minimum 8 razy na dobę; najbardziej skuteczną metodą stymulacji laktacji jest naprzemienne ściąganie pokarmu z obu piersi, według schematu: 5-7 min z jednej piersi, 5-7 min z drugiej piersi, 3-5 min z jednej piersi, 3-5 min z drugiej piersi, 2-3 min z jednej piersi, 2-3 min z drugiej piersi
- dziecko ssie nieefektywnie
- okres nawału mlecznego
- leczenie zastoju lub zapalenia piersiowej
- relaktacja
Przechowywanie pokarmu
Naczynie do przechowywania pokarmu powinno być wykonane z bezpiecznego materiału. Należy wybierać takie, które ma atest do przechowywania żywności. Na rynku, poza pojemnikami, są dostępne specjalne torebki do przechowywania pokarmu w porcjach na jedno karmienie.
Świeży pokarm i stojący w temperaturze pokojowej nie wymaga podgrzewania. Pokarm zamrożony należy ogrzewać wstawiając pojemnik do naczynia z ciepłą wodą lub pod bieżącą wodą. Nie powinno się używać kuchenki mikrofalowej ani stawiać naczynia z mlekiem bezpośrednio na ogniu. Pokarmu nie trzeba przegotowywać bo zniszczeniu ulegną biologicznie czynne składniki. Tak rozmrożony pokarm można podać w ciągu 4 godzin.
Dieta matki w okresie karmienia piersią
Podczas karmienia dziecka piersią kobieta powinna stosować dietę lekkostrawną, głównie potrawy gotowane i pieczone z niewielką ilością tłuszczu. Zaleca się wykorzystywanie różnorodnych produktów zawierających składniki odżywcze, witamin, soli mineralnych.
Podstawowe zasady:
- pamiętaj o zjedzeniu kilku posiłków w ciągu dnia, by zaspokoić zwiększone potrzeby energetyczne organizmu,
- pamiętaj o zaspokajaniu pragnienia: najlepsza jest woda, naturalne herbaty owocowe, napary ziołowe, mleko i jego napoje, zazwyczaj podaż płynów w czasie karmienia wynosi około 2 litrów na dobę,
- unikaj żywności zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki, dania typu fast food, zupy w proszku, produkty z dużą zawartością cukru itp.
- suplementacja preparatami mineralno-witaminowymi przy dobrze zbilansowanym, urozmaiconym odżywianiu nie jest konieczna,
- nie zmuszaj się do zjadania pokarmów, które źle tolerowałaś przed ciążą lub w okresie ciąży
- unikaj potraw ciężkostrawnych i wzdymających np. : tłuste wędliny, mięsa, sery żółte i dojrzewające, potrawy smażone, groch, fasola, kapusta, cebula, rzodkiewka, drożdże
- unikaj produktów o zdecydowanym zapachu i smaku np. czosnek, ostre przyprawy
- sięgaj rozsądnie po warzywa i owoce
- nie pij mocnej kawy, herbaty i alkoholu
Problemy w czasie laktacji
Nawał mleczny – stan fizjologiczny w czasie laktacji, objawiający się gwałtownym wzrostem produkcji mleka w piersiach. Występuje w 3-6 dobie po porodzie. Piersi stają się powiększone, napięte, cięższe, czasami mocniej ocieplone.
Postępowanie:
- karmimy dziecko częściej, nawet co 1,5-2 godz. także w nocy
- przystawiamy dziecko do piersi w różnych pozycjach
- przed karmieniem dziecka stosujemy ciepłe okłady przez 4-5 min np. ciepła pieluszka, prysznic
- po nakarmieniu stosujemy zimne okłady np. pieluszka zmoczona w zimnej wodzie, kostki lodu owinięte w pieluszkę, zimne okłady z liści białej kapusty ( główkę kapusty myjemy, rozdzielamy liście i przechowujemy w lodówce. Przed użyciem rozgniatamy je za pomocą tłuczka, widelca, okładamy nimi piersi bez otoczki i brodawki. Okład trzymamy 20-30 min.)
- jeśli piersi wypełniają się boleśnie między karmieniami, odciągamy niewielką ilość mleka ok. 5-10ml do momentu uczucia ulgi
- pomaga wypicie 2-3 filiżanek naparu z szałwii
- nie ograniczamy picia płynów
Brodawki bolesne i uszkodzone – w pierwszych dniach po porodzie obserwuje się nadmierną wrażliwość brodawek sutkowych. Brodawka jest zaczerwieniona, popękana lub krwawi.
Postępowanie:
- przed karmieniem:
- wybranie wygodnej pozycji do karmienia
- zastosowanie ciepłego okładu na pierś
- w czasie karmienia:
- odciągnięcie niewielkiej ilości pokarmu
- zaczynanie karmienia od piersi mniej bolesnej
- prawidłowe przystawienie dziecka do piersi, delikatne odłączenie dziecka od piersi np. poprzez wsunięcie palca w kącik ust dziecka
- po karmieniu:
- smarowanie brodawek własnym pokarmem
- unikanie noszenia wkładek laktacyjnych, ewentualne noszenie nakładek, osłon ochronnych ułatwiających cyrkulację powietrza i chroniących brodawkę przed otarciem w kontakcie z bielizną
- stosowanie ciepłych okładów z naparu szałwii 3 razy dziennie przez 10 min.
- smarowanie brodawek maściami nie wymagającymi zmywania przed przystawieniem dziecka do piersiowej
Zastój pokarmu – stan patologiczny spowodowany niedostatecznym opróżnianiem piersi. Może dotyczyć jednej piersi, obu lub fragmentu piersi. Objawy towarzyszące zastojowi to: bolesność, powiększenie, obrzmienie, tkliwość w badaniu palpacyjnym, ocieplenie piersi, czasami temperatura ciała powyżej 38.4 st C.
Postępowanie:
- skorygowanie techniki karmienia piersią
- odciąganie niewielkiej ilości pokarmu przed karmieniem
- w czasie karmienia delikatne ruchy masujące pierś w miejscu przepełnienia
- częste (8-12 razy na dobę) i długie karmienia piersią
- odciąganie niewielkiej ilości pokarmu między karmieniami
- stosowanie ciepłych okładów przed karmieniem piersią a zimnych po zakończeniu karmienia
Przy trudnościach w karmieniu piersią zapraszamy Panie po poradę do:
Poradni Laktacyjnej
czynnej od poniedziałku do piątku, w godz. 11-14 mieszczącej się w Oddziale Ginekologiczno-Położniczym z rooming-in w Hajnówce, ul. Dowgirda 9
tel. 85 682 9254 lub 85 682 9256